Szűz kókuszolaj: miért olyan varázslatos anyag?

A hideg sajtolással nyert szűz kókuszolaj egy igazi csodaszer. Mennyei illatához antimikrobiális hatás társul, fájdalomcsillapítóként is funkcionál, hidratál, gyógyít és táplálja a hajat. Nem véletlen, hogy a legtöbb csúcsminőségű kozmetikumnak szerves részét képzi. A következőkben ezen pozitív hatásait fogom részletesen vizsgálgatni.

Műhelyünkben állandó vendég a kókuszolaj, szegény szállítóink nem győzik hordani hozzánk a sok kilós kiszereléseket. Ha jótékony hatásait akarjuk élvezni, nem kell egyből kókuszolajos kozmetikumokra költeni, elég ha veszünk egy pár száz grammos tiszta kókuszolaj kiszerelést, és azzal gazdálkodunk. Én is rendszeresen használom mindenféle gondra, bajra.

Számomra egyébként is kedves növény a kókusz. Imádom a kókuszos csokit, szaloncukrot, és ha van otthon reszelék, vagy ne adj Isten teljes kókuszdió, biztosan az elsők között vetem rá magam. Szeretem azért is, mert egyfajta  szimbólumként tekintek rá: kívül kőkemény erős, belül pedig makulátlan tiszta, finom és hófehér. 

Szerintem eleget áradoztam róla, lássuk a tényeket!

Antimikrobiális

Sajnos most hot topic lett a fertőtlenítés, és ha szóba kerül ez a téma, talán mindenki egyből az alkoholra, vagy valamilyen kegyetlen erős vegyszerre asszociál. Pedig a különböző növényi olajoknak is van fertőtlenítő hatása, és a kókuszolaj sem kivétel. 

Storytime

Pár éve volt egy időszak – nevezzük késői serdülésnek – mikor tetőtöl talpig az égvilágon minden probléma kiütött rajtam, és a hajam sem úszta meg, öreg rémálmom vált valóra: a korpásodást. Kétségbeesett kutatásokba kezdtem, mik okozhatják a korpásodást, és a gombás fertőzés is felmerült, mint okozó.Ezért a felállított hajápoló hadseregem egyik vezéralakja lett a hideg sajtolással nyert szűz kókuszolaj, hidratáló, és antibakteriális hatása miatt. Azóta minden rendben :))

Fertőtlenítő hatása a benne rejlő laurin savnak köszönhető. Képes elpusztítani sokféle baktériumot, gombát és vírust, melyek olyan kellemetlen elváltozásokat okoznak, mint például a szőrtüsző gyulladás, vagy a gyűlölt pattanások.

Szagok ellen

A mikrobák – magyarul mikroszkopikus rusnyaságok – felelhetnek a kellemetlen szagokért is. Hajlataink, mint például a hónalj nyirkos, sötét és meleg mivoltuk miatt kitűnő bűnbarlangot jelentenek számukra, ezért gondoskodni kell róla, hogy mindig tisztán tartsuk, és valamilyen szinten fertőtlenítsük.

Önmagában a kókuszolaj nem elég arra, hogy eltávolítsunk minden baktériumot a hajlatokból, mert ragadnak, de erre a célra tökéletesen megfelel például egy kókuszolajból készült, dörzsis szappan, ami mechanikusan, és biológiai úton is leszámol a mikroszkopikus rusnyaságokkal.

Szájhigénia

Kiválóan alkalmazható a száj, mint örökös baktériumtanya tisztítására. Napi 2-3 öblögetés tiszta kókuszolajjal elképesztő eredményeket képes produkálni, akár a szájvizünket is nyugdíjba küldhetjük.

Nem célom átmenni uncsi tudományos cikkbe, de itt-ott beidézek egy-egy izgalmas kókuszolajjal kapcsolatos vizsgálatot. Egy 2016-os kísérletben például 25 gyerekeket osztottak két csoportba.

A 25 gyerek egyik fele kókuszolajjal, a másik fele klórhexides szájvízzel öblögetett 30 napig a reggeli fogmosás után. A kutatók folyamatosan vizsgálták a gyerekek szájüregét. Végeredményben a kókuszolaj a klórhexidhez nagyon hasonló mértékben pusztította el a mikróbákat.

Miért használnánk hát erős vegyszereket, mikor természetes úton is óvhatjuk szájunk higéniáját?

Fájdalomcsillapító

Ha leszakad a karom, nem kókuszolajjal fogom kenegetni, de a kisebb, begyulladt sebek kezelésére kiváló alternatíva.

Szeretett cicánk a simogatás okozta lelki sérelmeket általában a kezem véresre karmolásával bünteti. A karmolásai, és harapásai kifejezetten fájdalmasak, piros, gyulladt sebeket okoznak, ezért kókuszolajat szoktam rá kenni (nem a cicára, a kezemre).

Mindig nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel, csökken a fájdalom, kellemes érzést vált ki, és pár nap gyógyulás után újra készen állok, hogy megpróbáljam szorosabbra fűzni cica-gazdi kapcsolatunkat.

Ugyanilyen jó hatással van a begyulladt szőrtüszőkre is, mert a fájdalomcsökkentés mellett a gyulladásokat is képes csökkenteni. Bármilyen testrész borotválása után érdemes megajándékozni magunkat egy finom, szűz kókuszolajos kenegetéssel.

Hidratáló

A bőr ápoltsága nagyon fontos, mert csak kellően hidratált állapotban képes védekezni az illetéktelen behatolók ellen.

A száraz bőr kezelésére rengeteg kozmetikumot találhat a leleményes fogyasztó, de legtöbbjük kőolaj származékból készül, holott a szűz kókuszolaj is kiváló hidratáló. Te melyiket kennéd szívesebben a testedre?

Szép, szűz kókuszolajjal ápolt keszek

Kiváló hidratáló hatásának köszönhetően érdemes télen is használni, mikor a hideg szeles idő nagyon kikezdi a kezeket, és az arcot. Nyáron pedig UV sugárzás elleni hatása miatt alkalmazhatjuk.

Nemcsak a kiszáradt bőrt, hanem az ekcémás tünetek is bátran kezelhetjük kókuszolajjal.  

Sebgyógyító

Egy seb esetén a legfontosabb a fertőtlenítés, és mint említettem a kókuszolaj jeleskedik ebben a feladatban. Közvetlen a sérülésre kenve, képes kifejteni jótékony hatásait:

  • fertőtlenít
  • gyorsítja a gyógyulást
  • hidratál

Olvastam a gyógyitó hatással kapcsolatban is egy kutatást, amit patkányokon végeztek, de errefelé az állatkísérleteket nem szeretjük, úgyhogy nem is idézem be. Hála a cicának, saját bőrömön is tapasztalom, a szűz kókuszolaj gyúgyító tulajdonságát 🙂

Táplálja a hajat

A hajápolás számomra, és az egész család számára kiemelt tevékenység, mert ebből indult el a Tangula. Sajnos ez napjainkban sokszor csak a “mosom, szárítom, formázom” szerelmi háromszög ciklikus ismételgetéséből áll. Ennek a fantasztikus eljárásnak köszönhetően hajunk “sír, szenved, töredezik” válasszal rukkol elő, és cseppet sem úgy fest, mint egy boldog szaruszerkezet.

A tudatosabbak, akik hajukat szűz kókuszolajjal kényeztetik, a következő előnyeit élvezhetik:

  • Antimikrobiális hatásával leszámol a fejen élősködő gonosz mikro lényekkel
  • Hidratáló hatásával szép, egészséges hajat varázsol
  • Bizonyos fokig véd az UV sugárzástól (SPF 2)

A hajápolással foglalkozó iparágban a legelterjedtebb az ásványi olajak, és a napraforgó olaj használata, ezért kutató barátaink összehasonlították ezek hatását, és fölényesen a kókuszolaj vitte a prímet.

Storytime

A nővéremnek igazi dús erős haja van -nekem is, mert állítólag ugyanúgy nézünk ki, de most beszéljünk inkább csak róla. Ez a hajtípus nagyon követelőző, és folytonos törődésre vágyik, mert ha nélkülözik, bevágja a durcit, és átvált szerteágazó szénakazallá, viszont ha megkapja amire vágyik, nagyon szép és feltűnő. Kedves testvérem gondozza is rendesen, van legalább háromféle hajápolója, de esküszöm akkor volt a legjobb a haja, mikor extra szűz kókuszolajjal kezelte.

Használhatjuk a kókuszolajat száraz, fénytelen töredezett hajon, hála a magas telített zsírsav tartalmának. Alkalmazhatjuk viszkető fejbőrön, és ahogy én is tettem annak idején, korpa ellen is.

Akár a tetvek elleni harcban is segítségünkre lehet, mert egyaránt pusztítja el a serkéket, és kifejlett tetveket. A gonosz betolakodók konkrétan belefulladnak az olajba. Ezt a módszert dús, hosszú hajon is alkalmazhatjuk.

Hajunkat nem csak külsőleg ápolhatjuk szűz kókuszolajjal, ugyanis napi néhány gramm elfogyasztásával látványos eredményeket érhetünk el.

Kiváló kozmetikai alapanyag

Fent említett tulajdonságai kötelezően kozmetikumok alapanyagává teszik, és dolgozni is igen jól lehet vele.

Szappankészítésnél nem érdemes a “szuperszónikus” szűz kókuszolajat használni, amiről a fentiekben szó volt, mert a lúg sok pozitívumától megfosztaná. Elég ha csak az úgynevezett kókuszzsírt alkalmazzuk, amit hőkezeléssel, rosszabb esetben vegyszeresen állítanak elő.

A kókuszzsír sütésnél, főzésnél is népszerű, isteni kókuszos illatát elveszti és sokkal magasabb az olvadáspontja mint a tiszta kókuszolajnak. Emiatt krémek, hajápolók készítéséhez, és nyersen csak szűz kókuszolajat szabad használni.

Storytime

14 éves koromig számomra csak napraforgó, és olívaolaj duó létezett a növényi zsírokat, és olajokat tekintve. Egyszer elmentem egy buliba, és ott találkoztam először kókuszzsírral. Már akkor is nagy kókusz fan voltam, úgyhogy nagyon megörültem a hatalmas bödön zsírnak. Gondolván, hogy finom, sűrű, és tömény kókuszíze van, vettem egy nagy kanállal, mindenki hangosan nevetett, én pedig megtanultam egy életre: amíg világ a vílág, a zsíroknak zsír íze lesz.

Szóval ezért imádjuk a szűz kókuszolajat…

Ezzel a bejegyzéssel körbejártuk a szűz kókuszolaj ismert, és kutatott pozitív hatásait, és nem tagadhatjuk bőven akad ilyen.

Szerintem nevezhetjük a növényi olajok királyának, kiemelkedő tulajdonságai miatt. Ha eddig nem használtatok kókuszolajat, mindenképpen próbáljátok ki, mind külső használatra, mint sütéshez főzéshez, nem fogjátok megbánni!

Az év minden napján találhatunk olyan területet, ahol segítségünkre lesz, ezért érdemes mindig a háznál tartani egy legalább 150 grammos extra szűz kókuszolaj kiszerelést. Ha másért nem is, az illata miatt mindenképp!

Mi pedig beszállítóink örömére maradunk a sok kilós kiszereléseknél, mert a kozmetikumainknak elengedhetetlen alapanyaga.

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email

Legutóbbi bejegyzések

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kövess minket!