Illóolaj párologtató: tudj meg mindent a varázsdobozról!

Az llóolaj párologtatók, vagy még királyabb nevükön az aroma diffúzorok olyan aromaterápiás eszközök, melyek segítségével kellemes illóolajokat juttathatunk a levegőbe permet, vagy pára formájában. Az illóolajok nagyon erős hatóanyagok, melyek csodákra képesek, de felelőtlen használat mellet akár károkat is okozhatnak. Egy jó párologtató pont megfelelő mennyiségű permetet juttat a levegőbe, amit könnyen be lehet lélegezni. Ebben a posztban bemutatom a diffózorok izgalmas világát, és segítek, hogy megtaláld a neked való párologtatót!

Felhasználás

Az illóolaj párologtató egészséges permettel tölti be a szoba levegőjét, a legkülönfélébb jótékony hatásokat kiváltva. Mindnyájan tudjuk, milyen felemelő érzés belélegezni valamilyen kellemes illatot, de a diffúzorok esetén ennél sokkal többről van szó.

Agyunk képes emlékeket kapcsolni az illatokhoz, ezért a megfelelően kiválasztott aromával felidézhetjük kedvenc pillanatainkat. Nekem van például egy fél üveg pálinkám, amit egy nagyon jól sikerült, szolíd baráti összejövetelről hoztam haza, és most, 5 évvel később is mindig felelevenedik bennem az este, ha kinyitom az üveget, és érzem az illatát. Majd egyszer az illóolaj párologtatóba is öntök belőle.

Használhatjuk a diffúzort jó szokások kialakításához is. A legizgalmasabb a tanuló/dolgozó üzemmód bekapcsolása. Válasszunk ki egy illatot, melyet direkt a tanulásnak dedikálunk, és mindig mikor leülünük okosodni, inditsuk el a párologtatót ugyanazzal az illattal. Egy idő után az agyunk felismeri, hogy mit jelent az illat, és automatikusan átvált fókuszáló üzemmódba.

Illóolajok, és egy illóolaj párologtató

Ugyanígy beindítható a “hazaértem a munkából, úgyhogy nyugdj le agyam” üzemód, ha kiválasztunk egy kellemes nyugtató illatot, és mindig mikor hazaértünk egy fáradt nap után, elárasztjuk a szobát a kiválasztott illattal.

Az illóolajok nemcsak fantasztikus illatuk miatt váltak terápiás eszközökké. Megdöbbentően erős koncentrátumban tartalmaznak gyógyító anyagokat – tényleg annyira erősek, hogy a legtöbb illóolajat tilos hígítatlanul használni, sőt, kismamáknak egyáltalán nem ajánlott. Kezelhetünk velük betegségeket, és használhatjuk őket fertőtlenítésre.

A teafaolaj például kiválóan alkalmazható, ha szeretnénk fertőtleníteni a levegőt. Eukaliptusz olajjal pedig enyhíthetjük a megfázásos tüneteket. Sorolhatnám még, mert több száz illóolaj közül lehet választani, és kombinálni is lehet a különböző esszenciákat, de erről egy kicsit később. 🙂

Típusok

Jelenleg 4 típus található a piacon, attól függően, milyen módszerrel juttatja a párát a levegőbe.

Porlasztó illóolaj párologtató

Ez a típus sűrített levegőt használ, mellyel apró molekulákra bontja az olajokat, és az apró molekulákat a levegőbe lövelli. Az apró molekulákat könnyeben fel tudja szívni a tüdő, ezért ez a fajta készülék magasabb terápiás értékkel bír, mint társai.

Két fő részből áll, a leggyakrabban fáből készült, szép testből, melyben elrejtik a pumpát, és egy speciális fújt üvegből, ami tárolja, és porlasztja az esszenciát. A pumpa méretétől függ, hogy az illóolaj párologtató mekkora szoba befújására alkalmas.

Előnye, hogy erősebb terápiás hatással bír mint társai. Emellet nem kell hozzá se víz, se melegítés, ami nagyon egyszerűvé teszi a használatátt. A legtöbb porlasztó illóolaj párologtató fából keszül, ami kellemes külsőt, és környezetbarát gyártást eredményez.

Hátránya, hogy speciális alkatrészek miatt kicsit időigényesebb lehet a tisztítása. A sűrű olajokat pedig – mint például a szantálfaolaj – nem szabad belerakni, vagy csak más, híg olajokkal keverve.

Ultrahangos illóolaj párologtató

Az ultrahangos illóolaj párologtató – ahogy a neve is elárulja – ultrahangos vibrálással töri az olajmolekulákat párává.

Előnye, hogy hideg párologtató, tehát a pára létrehozásához nincs szüksége hőre, így kiválóan működik hidegben is, és melegben is.

Hátránya, hogy az olajat vízzel kell hígítani, és a műanyag alkatrészeket viszonylag gyakran kell tisztogatni, hogy az olaj ne marja őket.

Ventillátoros illóolaj párologtató

Ezek a típusok egy apró ventillátor segítségével hozzák létre a párát az illóolajból.

Előnye, hogy gyors, alkalmi megoldást jelenthet egyszerű kialakításának köszönhetően.

Hátránya, hogy mialatt a ventillátor párává alakítja az illóolajat, az olaj veszít hatékonyságából.

Hő- vagy elektromos illóolaj párologtató

Ventillátor, vagy spriccelés helyett hő – leggyakrabban elektromos hő – hatásával juttatja a levegőbe az illóolaj molekulákat. A magas hőmérsékletre a különböző olajok különböző módon reagálnak, gyengülhet, vagy akár növekedhet is a hatásuk. Ezt érdemes mindig szem előtt tartani ennél a típusnál.

Előnye, hogy teljesen csendesen működik, és képes felerősíteni egyes illóolajok hatását.

Hátránya, hogy egyes illóolajok hő hatására gyengülnek.

Az illóolaj párologtatók használata

Ha teljesen ráfüggtünk az illóolaj párologtatókra – csak idő kérdése, hogy megtörténjen – jöhetnek a futurisztikus darabok mindenféle őrült extra funkcióval. Találunk fény- és hangterápiás párologtatókat, szolid kerámia testbe bújtatott párologtatókat, vagy wellness hatású, bambuszból készült eszközöket is.

Egy párát kilövellő illóolaj párologtató

Végtelen mennyiségű illóolaj végtelen jótékony hatása közül választhatunk. Javíthatunk szimplán a közérzetünkön, de például eukaliptusz olajjal megfázásos tüneteket is gyógyíthatunk.

Karbantartás

Az illóolaj párologtatók nem kényeskedő eszközök, nem kell állandóan tisztogatni őket. Kifejezetten kellemes lehet, mikor a frissen betöltött esszencia az előzőleg használt illóolaj aromájával keveredik.

A jó működés érdekében heti egy kitakarítás ajánlott. Langyos vízzel, és természetes szappannal szépen kitisztítható.

Néhány keverék ötlet

Fentebb említettem, hogy az illóolajokat keverhetjük is, és fantasztikus hatásokat érhetünk el a jó keverékekkel. Lássunk 10 kiváló receptet!

1. Koncentrálj! illóolaj párologtató keverék

Nagyon sokan szeretik ezt a kombót, mert növeli az éberséget, és felpörgeti az agyat.

 • 2 csepp vadnarancs illóolaj
 • 2 csepp borsmenta illóolaj

2. Szagtalanító illóolaj párologtató keverék

Előfordul, hogy imádott kiskedvencünk – vagy kiskedvenceink – kellemetlen szagot hoznak a házba. A következő recept kiváló megoldást jelent erre az ősi problémára.

 • 2 csepp narancs illóolaj
 • 1 csepp teafa illóolaj
 • 1 csepp korianderzöld illóolaj
 • 1 csepp lime illóolaj

3. “Citrom bomba” illóolaj párologtató keverék

Ha szeretnéd felpörgetni a hangulatot, és vidámságot csempészni a lakásodba, ez a citrusos recept biztos, hogy megteszi hatását! Igazi bulizós keverék.

 • 1 csepp citrom illóolaj
 • 2 csepp vadnarancs illóolaj
 • 1 csepp lime illóolaj
 • 1 csepp grapefruit illóolaj

4. Rovar riasztó illóolaj párologtató keverék

Számomra a nyitott ablakon berontó tarka rovarhad nélkül nincs is nyár, de ha szeretnél rendet csapni ezek között a zúgó búgó repkedő kis jószágok közt, próbáld ki ezt a receptet! Olyan illóolajokat tartalmaz, melyeket utálnak a rovarok.

 • 1 csepp citromfű illóolaj
 • 1 csepp kakukkfű illóolaj
 • 1 csepp eucalyptus illóolaj
 • 1 csepp bazsalikom illóolaj

5. Immunrendszer erősítő illóolaj párologtató keverék

A mostani időkben nagyon csúcson kell tartani az immunrendszerünk, ezért érdemes kipróbálni ezt a keveréket, mely ad egy löketet a szervezetnek. A hideg idők beköszönttével is kitűnő választás.

 • 1 csepp rozmaring illóolaj
 • 1 csepp szegfűszeg illóolaj
 • 1 csepp eukaliptusz illóolaj
 • 1 csepp fahéj illóolaj
 • 1 csepp vadnarancs illóolaj

6. Felpörgető illóolaj párologtató keverék

Viszlát lankadtság, helló frissesség! Ez a recept pörgésben tart, és erőt ad. Reggelente kiváló az olajozott induláshoz.

 • 2 csepp vadnarancs illóolaj
 • 2 csepp tömjén illóolaj
 • 2 csepp fahéj illóolaj

7. Kellemes ünnepeket! illóolaj párologtató keverék

Imádom az karácsony hangulatát, színeit és meghitt pillanatait. Ezzel a recepttel az ünnep minden duplán fog hatni, és a karácsony mindennél karácsonyabb lesz.

 • 2 csepp fehér fenyő illóolaj
 • 2 csepp vadnarancs illóolaj
 • 1 csepp kúszó fajdbogyó illóolaj

8. Ellazító illóolaj párologtató keverék

Felhőtlen chilles pillanatokat teremthetünk a következő recepttel. Megnyugtat, ellazít és relaxál.

 • 2 csepp vetiverfű illóolaj
 • 2 csepp cédrusfa illóolaj

9. Stresszcsökkentő illóolaj párologtató keverék

Munka, tanulás, határidők, elvárások, dugó, viták… Rengeteg stressz ér minket nap mint nap. Ez a recept megnyugtat, és enyhíti a rossz ingereket.

 • 2 csepp tömjén illóolaj
 • 2 csepp bergamott illóolaj

10. Szép álmokat! illóolaj párologtató keverék

Anya mindig azt mondja, hogy egy mély alvás a legjobb gyógyszer testnek, és léleknek egyaránt. Ez a recept segít megnyugodni, és édes álomba merülni.

 • 2 csepp levendula illóolaj
 • 2 csepp római kamilla illóolaj
 • 2 csepp vetiverfű illóolaj

Utolsó gondolat

Mindenkinek szívből ajánlom, hogy szerezzen be egy illóolaj párologtatót, mert az örömök egy új dimenzióját képes megnyitni egy ilyen kis varázsdoboz. Nem számít mi a célod, ha reggeli pörgésre vágysz, vagy esti relaxációra, esetleg a mély koncentrációhoz kell egy kis segítség, az aroma diffúzorok segítségedre lesznek.

Fontos megjegyezni, hogy ezek használatát se szabad túlzásba vinni, mert mint tudjuk, sok a jóból is megárt! Remélem mindenkinek meghoztam a kedvét, hogy wellness hangulatot teremtsen saját lakásában, vagy irodájában 🙂

A saját kedvem biztosan megjött amíg ezt a bejegyzést írtam, úgyhogy megyek, és párologtatok valamit 😀

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email

Legutóbbi bejegyzések

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kövess minket!